Scoor een boek! van start in de groepen 5 en 6 
Scoren kun je overal! Nu ook met Scoor een boek! Hét leesproject dat lezen en sporten met elkaar combineert. Want goed leren lezen is voor kinderen net zo belangrijk als bewegen. De leerlingen van groep … lezen in de komende weken zoveel mogelijk leuke boeken. Hierin worden ze aangemoedigd door niemand minder dan Mike te Wierik, profvoetballer van eredivisieclub FC Groningen. De leerlingen scoren tientallen boeken en ontdekken het plezier in lezen. 

De educatiemedewerker van de bibliotheek en wethouder Erjen Derks zijn in de groep geweest voor de aftrap. De leerlingen van groep 5 en 6 houden op een poster in de klas bij hoeveel boeken er gelezen zijn. Elk boek wordt in de klas besproken en van de 11 mooiste boeken maakt de klas een basisopstelling. Daarna is het tijd voor de rust. Ook tijdens de rust bezoekt de educatiemedewerker de groep met een videoboodschap van Mike te Wierik.

Scoor een boek! wordt afgesloten met het fluitsignaal: een sportieve en feestelijke gemeentelijke afsluiting op een voetbalveld in Beilen. Hier wordt de score bekend gemaakt hoeveel boeken er binnen de gemeente gelezen zijn.

 

Kinderboekenweek 
We zijn druk aan het kilometerlezen in groep 5. De leerlingen lezen met elkaar naar Hollywood. Dit is wel 8917 kilometer!  We zijn er nog lang niet, maar samen komen we er wel! Ook konden de leerlingen naar een plaats/stad/eiland lezen naar keuze. Het aantal kilometers hebben we opgezocht en de meeste leerlingen hebben het einddoel al gehaald. Ook konden de leerlingen elkaars boeken van thuis lezen. Eerst hebben we de boeken gepresenteerd voor de groep. Waarom is dit een leuk boek? Waarom raad je het een andere aan om het te gaan lezen? etc. Juf las voor uit het boek: Salto Sultan. Wat  een grappig en spannend boek!

Proefjes 
We zijn met Blink bezig met het thema wolken en regen. Daar horen ook proefjes bij. De leerlingen hebben wolken gemaakt in een fles. Ook gaan ze deze week met een proefje laten zien hoe regen ontstaat. Erg leuk en leerzaam!

Af en toe doen we een leuk spelletje tussen de lessen door. Zo ook kleurentikkertje. De leerlingen lopen rond in het lokaal. Juf noemt een kleur en een lichaamsdeel. Probeer zo snel mogelijk met dit lichaamsdeel deze kleur aan te raken. Dit leverde flink wat hilariteit op!

Nieuws april 2019

Groep 5 is winnaar geworden van het leesvirusproject 2019!!
In de bibliotheken van Midden-Drenthe is woensdag het project Leesvirus feestelijk afgesloten. Leerlingen van de groepen 5 en 6 gingen tien weken lang op een creatieve manier aan de slag met boeken. Verhalenvertelster Baukje Fennema van Theater Ithaka was ingeschakeld om de leesvirusboeken tot leven te brengen. Dit deed zij als mevrouw Kanon met de boeken ‘Trubbel de trol’, ‘Meester Kikker’ en ‘De dikke billenbijters’. Leerlingen werden uitgedaagd om met haar mee te doen aan dit lees-, speel- en feestvirus door een aantal scenes mee te spelen. De kinderen vonden vier titels uit het project het mooiste. Dat waren ‘De dikke billenbijters’ van Rindert Kromhout, ‘De zee kwam door de brievenbus’ van Selma Noort, ‘Trubbel de trol’ van Reggie Naus en ‘De drakenoppasser’ van Josh Lacey.

Scholvoetbaltoernooi 2019
Woensdag 10 april vond het schoolvoetbaltoernooi plaats op de sportvelden. Het was een geslaagd toernooi en er was veel aanmoediging. De groepen 5 en 6 mochten dit jaar voor het eerst meedoen. De jongensteams vielen in de prijzen (2e en 3e plaats) en een meisjesteam werd eerste! De meisjes gaan door naar de regiofinale.

Talentenklas
De laatste vier weken hebben we gewerkt aan het Thema Lente/Pasen. In de klas werd er flink geplakt en geknutseld. We hebben kippen van eierdozen en kuikentjes van washandjes gemaakt. Ook de ramen zijn mooi versierd met vouwwerkjes van de kinderen.  In het talentenlokaal werd eiersalade gemaakt. Heerlijk!

Nieuws 28 maart 2019

Theaterlessen
We hebben de theaterlessen voor deze periode afgesloten met een presentatie voor de ouders.

Het was heel leuk. We hebben met verschillende objecten gespeeld. Bijvoorbeeld met een pollepel of fietsbel. Meester Roel heeft daar oogjes opgeplakt. We speelden in tweetallen een toneelstukje. Ook voor de ouders. Zij deden ook nog mee met Levend Memory. Dat was heel grappig. 
Van Lois, groep 5

Leesvirusproject
De boeken zijn : De salto sultan, Het  raadsel van de papegaaien, Siem subliem, Nikki en de neandertalers en nog veel meer. Onze juf heeft De salto sultan voorgelezen. We geven elke week meningen over de boeken die we hebben gelezen. We hebben ook een stripverhaal over dieren gemaakt en leesmonsters gemaakt van wol.

                                                                                        

We staan nog bovenaan en het duurt nog twee weken. Op maandag 8 april hebben we de afsluiting in de bieb. En dan horen we wie het meest besmet is met het leesvirus. 
Groetjes van Feline en Joelle.

Oefenen voor musical groep 4 en 5
Vanaf maart oefenen de groepen 4 en 5 liedjes uit de musical De Ridder en de jonkvrouw. De musical wordt opgevoerd tijdens de openingsdag van de Lanijto op woensdag 5 juni. Het jeugdorkest van AMDG Beilen doet de muzikale begeleiding. Het doel is om een zo groot mogelijk kinderkoor met het orkest te laten optreden in de grote tent van de Lanijto. Wiljan Smit, dirigent van de jeugdorkesten van AMDG, komt drie keer zangles geven in de groepen. Verder gaat de eigen docent de liedjes aanleren met de kinderen. Alle basisscholen in Beilen werken mee. Deelname aan de musical op 5 juni is vrijwillig, maar dat wil je toch niet missen!?! En natuurlijk zijn alle belangstellenden welkom om te komen kijken luisteren. Nader bericht volgt nog.

——————————————————————————————————————————————————————-

Les brandveiligheid
De kinderen kregen afgelopen dinsdag les over brandveiligheid. Dit was erg leerzaam.

-Swen zit in de meldkamer en krijgt een belangrijk telefoontje.
-Ruth blust een brandje met een blusdeken.
-Berry deelt de informatiefolders uit.

Project Leesvirus
Van 28 januari t/m 12 april hebben we het Project Leesvirus in groep 5 (en in groep 6). Elke groep die meedoet heeft 10 (dezelfde) boeken in de klas gekregen. Leerlingen lezen boeken, geven hun mening over de boeken en reageren op elkaars meningen. Aan het eind van de week beantwoorden we een quizvraag. Dit kan een vraag zijn over een boek, maar ook een internet- of creatieve opdracht. Voor elke goede beantwoorde vraag verdien je punten en creatieve opdrachten leveren bonuspunten op. De groep met de meeste punten is het meest besmet geraakt met het Leesvirus!

Het project wordt in april afgesloten met een ‘feestje’ in de bieb. Dan wordt ook de winnaar van het Leesvirusproject 2019 bekend gemaakt.

We hebben ook een prachtig leeshotel in de groep! Deze is gemaakt door de moeder van Feline. Heel creatief, en het past heel goed bij ons project!

Beloning
We hadden weer zoveel muntjes verdiend in de groep. Harm was weer aangekleed dus we hebben weer een groepsbeloning gehad. De kinderen wilden dit keer graag extra buiten spelen, want er lag sneeuw. Woensdagmiddag zijn we lekker extra op het plein aan het spelen geweest.

Theaterlessen
Groep 5 heeft drie theaterlessen gehad van meester Roel. De kinderen werkten samen in groepjes van ongeveer 4 kinderen en beeldden een gedicht uit. Hierbij mochten ze niet praten en ze mochten kiezen of ze er snelle of langzame muziek bij wouden. Erg leuk om te zien hoe de kinderen steeds weer genieten van theater en hoe snel ze iets moois neerzetten. Er werd weer lekker veel gefantaseerd!

Het spel met de rood-groen kaart
We hebben de afgelopen twee weken regelmatig “het spel met de rood-groen kaart” gespeeld.  Met dit spel zijn tijdens het zelfstandig werken rode of groene punten te verdienen.   De groep was supergemotiveerd en dat resulteerde maandag in het behalen van een groepsbeloning. De klas koos voor een spelletje stoelendans!

 

Groep 5 heeft een paar leuke activiteiten gehad de laatste weken.
De vader van Guus kwam bij ons op bezoek in de klas, om iets te vertellen over zijn beroep in het ziekenhuis. Bennie is hartfunctielaborant en heeft ons een powerpointpresentatie laten zien en het een en ander verteld over dit beroep. De kinderen kregen een ECG-sticker, een mondkapje en handschoenen. Zo konden ze zelf ook nog even “doktertje” spelen. Het was erg leuk en leerzaam en dit paste goed in ons thema van Staal: het ziekenhuis.

 

28 september zijn we ook naar een voorstelling geweest. Dit was een voorstelling van “kunstontmoeting” Kits Primair. De voorstelling heette: de drie gouden haren. Het was erg leuk, maar ook wel een beetje spannend!

 

Wij zijn naar ZOOBIZAR  geweest. We gingen met zeven auto’s richting Orvelte, om daar diverse, bizarre dieren te bewonderen. De kinderen mochten de baardagaam aaien en/of vasthouden, en zelfs de rode rattenslang kregen een aantal kinderen nog om hun nek. De meneer (die Jeroen heette) vertelde ook over het gordeldier, het stinkdier en de vogelspin. We mochten het laatste kwartier nog even rondkijken en we zagen nog andere dieren zoals: naaktratten, eekhoorntjes, zwijntjes, cavia’s, konijntjes, vleerhondjes etc. Het was een geslaagde, leerzame middag! 

 

 

Spreekbeurt
Als de leerlingen het leuk vinden mogen ze een korte spreekbeurt houden. Zo kwam Feline spontaan met het idee om iets over eikels te vertellen. Ze had het thuis goed voorbereid en had  ook eikels en bladeren meegenomen. Het was erg leuk en leerzaam!

Theaterles 
We hebben tijdens de Kinderboekenweek een theaterles gehad van Laura. Het ging over de Kinderboekenweek (Thema vriendschap) en de kinderen oefenden eerst in groepjes een situatie (dit kregen ze op papier) en dit mochten ze later spelen voor de hele groep. Erg leuk!

Voorstelling “De wolf is terug” 
De kinderen vonden het erg leuk, maar ook best spannend! Het verhaal werd door 1 persoon verteld, maar deze man kon veel dieren nadoen en veel verschillende stemmetjes laten horen. Echt knap! Het ging over de wolf die weer terugkeert naar Nederland. De dieren in het bos moeten bescherming zoeken. Dit lukt helaas niet altijd…

Bezoek aan Boerderij Benning
In het kader van Techniek Bedrijventour zijn wij naar Boerderij Benning (melkveehouderij) in Lhee geweest. Wat een prachtig bedrijf en wat hebben de kinderen genoten! Na een rondleiding van de boerin konden ze in vier groepen aan de slag met allerlei opdrachten. We kregen vragen en doe-opdrachten op het erf, in de melkstal, in de koeienstal en bij de kalfjes. Tussendoor kregen de kinderen een beker melk en blokjes kaas. Het was een leuke en leerzame ochtend! De kinderen vonden het gewoon jammer dat we weer terug naar school moesten met de bus, maar ze weten nu veel meer over een melkveehouderij!

 Gastles verkeer
Groep 5 heeft een les gehad over de ‘Dode Hoek”. Op een speelse en grappige manier werd uitgelegd wat een ‘dode hoek’ is en waar je veilig kunt lopen of fietsen, zodat de bestuurder jou ziet. Eerst deden de kinderen een quiz, aan de hand van filmpjes en later leerden ze een rap over het verkeer. Ze hadden veel eigen inbreng en weten nu waar ze veilig staan, lopen en fietsen in het verkeer!

 

 Groepsbeloning
De kinderen hebben de eerste weken al hard gewerkt om een groepsbeloning te verdienen. Er waren na drie weken al 50 muntjes binnen.  Top!  En de tweede beloning hebben ze inmiddels ook al gehad. Ze kozen unaniem voor een half uur vrije keuze, aan het eind van de dag. Zo gingen er kinderen knutselen, en anderen  kozen voor een spel of voor het Chromebook.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groepsbeloning
De kinderen hebben de eerste weken al hard gewerkt om een groepsbeloning te verdienen. Er waren na drie weken al 50 muntjes binnen.  Top!  En de tweede beloning hebben ze inmiddels ook al gehad. Ze kozen unaniem voor een half uur vrije keuze, aan het eind van de dag. Zo gingen er kinderen knutselen, en anderen  kozen voor een spel of voor het Chromebook.

We hadden hierbij ook nog een traktatie van Ying Rong, omdat ze voor het laats bij ons was.

 

 

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________________________

Vakantie herinneringen
De afgelopen twee weken hebben wij in groep 5 gepraat over de vakantieherinneringen die iedereen heeft meegenomen naar school. We maakten er een mooie tentoonstelling van. Loop deze week na schooltijd gerust een keer binnen om het resultaat te bewonderen!

Call Now Button