Kinderburgemeester

Uit: De Krant van Midden-Drenthe

Rian Hunze (12) uit Beilen is eerste kinderburgemeester van Midden Drenthe: ‘Ik vind het super spannend!’

De gemeente Midden Drenthe heeft een kinderburgmeester. Rian Hunze van basisschool Harm Smeenge uit Beilen is woensdag democratisch verkozen door de kinderraad. En dat was best wel een verrassing voor de 12-jarige Rian.

Na de start van de kinderraad Midden-Drenthe op 26 september stond woensdag 16 oktober de verkiezing van de eerste kinderburgemeester van Midden-Drenthe op de planning.

Uit de negen kandidaten kwam Rian naar voren als de nieuwe en eerste kinderburgemeester van de gemeente, en dat had ze niet verwacht: „Ik voelde me geschokt toen ik werd verkozen. De anderen keken mij aan en begonnen allemaal te klappen. Ik had echt niet gedacht dat ik het zou worden.”

Daadkrachtig

Rian Hunze liet voor haar vierkiezing al zien dat ze niet zomaar voor een gat te vangen is. De techniek in het gemeentehuis liet het afweten en even leek het er op dat de vergadering niet verder kon. Op de vraag van de voorzitter of de kinderraad het goed vond nu te stoppen, gaf de kersverse kinderburgemeester een daadkrachtig antwoord: „Misschien over een uur? Dat jullie er nu hard mee aan de bak gaan?”

Aangespoord door de woorden van Rian werd snel een oplossing gevonden en dus kon de kinderraad een uur later weer verder. De mensen werden dus aan het werk gezet, is die daadkracht wat de gemeente Midden Midden Drenthe kan verwachten van de kersverse kinderburgemeester? De juiste persoon op de juiste plek? „Ja hoor, ik zet ze wel aan het werk.”

Negen kinderraadsleden

Maar liefst negen kinderraadsleden stelden zich verkiesbaar. De genomineerden vertelden welke onderwerpen ze belangrijk vinden en waarom ze kinderburgemeester willen worden. De acht motivatiefilmpjes van Amy, Benthe, Fabiënne, Feline, Kyan, Milan, Rian en Willemijn werden vertoond en Feija las haar motivatiebrief voor.

Na het tellen van de stemmen kwam Rian Hunze unaniem naar voren als winnaar en werd zij verkozen tot eerste kinderburgemeester van Midden Drenthe. Jan Zwiers feliciteert zijn collega-burgemeester en geeft aan dat hij de samenwerking wel ziet zitten: „We gaan samen leuke dingen doen in afstemming met jou en je ouders. In elk geval ontvang ik graag samen met jou Sinterklaas. En ik vind het belangrijk jou te helpen jullie stem als kinderraad te laten horen.”

Voor Rian was de intocht van Sinterklaas de grootste reden van haar deelname. „Daar kijk ik het meeste naar uit. Ik heb zin in alle evenementen en om op pad te gaan met de burgemeester. Het is heel leuk en ik kijk uit naar de rest van het jaar, maar ik vind het ook super spannend!”

Kanjers

Ageet van Dijken, raadslid en voorzitter van de werkgroep kinderraad is enthousiast na afloop van de vergadering: „Wat een kanjers zijn de kandidaat kinderburgemeesters. De presentaties waren super goed voorbereid. De kinderen presenteren zich op hun eigen manier. Het werd de kinderen niet makkelijk gemaakt om de juiste kandidaat te kiezen. Maar het is gelukt.”

De kinderraad bestaat uit zestien leerlingen uit de groepen 7 en 8. Bijna alle basisscholen uit Midden-Drenthe zijn vertegenwoordigd in de kinderraad. De volgende vergadering van de kinderraad staat gepland op 10 januari 2025.

Wat gaat de kinderraad doen?

De kinderraad geeft advies aan de gemeenteraad over belangrijke thema’s. De kinderraad is er om kinderen en jongeren een stem te geven, zodat zij mee kunnen denken en praten over belangrijke onderwerpen in onze gemeente. Want de beslissingen die nu worden gemaakt, hebben effect op de toekomst. Dat is dan ook de missie van de kinderraad: alle kinderen een stem geven, ideeën ophalen en die serieus nemen

Ondersteuning kinderraad

De kinderraad wordt ondersteund door een werkgroep. Deze werkgroep helpt de kinderen uit de kinderraad zo goed mogelijk bij hun werkzaamheden en geeft samen met hen invulling aan de bijeenkomsten van de kinderraad. De werkgroep wordt gevormd door een afvaardiging vanuit de gemeenteraad en de griffie, de ambtelijke organisatie en het basisonderwijs.

Recente berichten
Call Now Button